Oma osaaminen

Miten tunnistaa ja sanoittaa oma osaaminen?

Siinäpä kysymys, jonka kanssa yllättävän moni kamppailee. Oman osaamisen tunnistamisella tarkoitetaan persoonallisuuden, omien heikkouksien ja vahvuuksien, motivaatiotekijöiden, sekä tavoitteiden tunnistamista. Työnhakutilanteessa on tärkeää osata sanoittaa oma osaaminen realistisesti, mutta kuitenkin tarpeeksi monipuolisesti. Se ei ole kehuskelua, että tietää ja uskaltaa myös kertoa missä on hyvä. Osaamisen sanoittaminen ja joskus jopa sen tunnistaminenkin voi olla haastavaa. Onneksi kuitenkin apua löytyy ja kerronkin tässä postauksessani vinkkejä siihen.

 Olen työskennellyt monella alalla hyvin erilaisissa rooleissa ja niin sanottua piilo-osaamista on kertynyt paljonkin. Ongelma onkin juuri siinä, että se tuntuu olevan piilossa, enkä kysyttäessä ole osannut tuoda esille kuin hyvin pienen osan osaamisestani. Generalistina (moniosaaja) janoan tietoa ja rakastan jatkuvaa opiskelua, joten minulta löytyy myös laajasti teoreettista tietoutta tukemaan käytännön osaamistani. Kaikesta huolimatta huomaan helposti vähätteleväni tietämystäni ja kärsin ajoittain huijarisyndroomasta. Lopulta kyllästyin tähän ja päätin, että nyt minä selvitän juurta jaksaen mitä kaikkea osaamista sinne reppuuni on tullutkaan kerättyä.

Olen aktiivinen somessa ja minulla onkin nykyään jo kohtalaisen laaja verkosto LinkedInissä. Sieltä päätin ensimmäisenä lähteä pyytämään apua ongelmaani. Sain aiheesta postattuani useita yhteydenottoja apuaan tarjoavilta verkoston jäseniltä ja sovimme keskusteluaikoja heidän kanssaan aiheesta, miten tunnistaa ja sanoittaa oma osaaminen. Sparraushetket ovat olleet erittäin antoisia ja ajatuksia herättäviä, eikä ne tähän lopu. Aion ehdottomasti jatkaa niitä. Olen saanut erittäin hyviä vinkkejä ja pieniä kotitehtäviäkin, joiden avulla olen löytänyt niitä piilossa olevia taitoja vaikka kuinka paljon. Ja nyt huomaan pystyväni auttamaan myös muita, mikä tuntuu todella kivalta.

Osallistuin myös Jenni Janakan Röyhkeyskoulu-verkkokurssille, jossa käsittelemme kyseisiä aiheita vähän vielä syvällisemmin ja kurssin ansiosta olen oppinut ymmärtämään itseäni paremmin. Kurssi on ollut todella ihana ja suosittelenkin sitä lämmöllä kaikille oman osaamisen tunnistamisen, huijarisyndrooman, itsensä pienentämisen ja uskalluksen kanssa taisteleville. Tehtävät ja ryhmäkeskustelut ovat selkeyttäneet ennen kaikkea kuvaa itsestäni ja tuonut lisää rohkeutta tavoitella niitä unelmia, mitä tuolla päässä on tullut salaa piiloteltua. Huomasin myös, että stereotypiat häiritsevät yllättävänkin paljon suhtautumistani ihmisiin. Niistä onkin syytä luopua ja ottaa käyttöön avoimempi ja hyväksyvämpi asenne. Ja huomatkaa, että olen pitänyt itseäni aina juuri hyvin avoimena ja hyväksyvänä, mutta silti ne vaikuttavat liiaksi. Tässä tekstissä en lähde avaamaan Jennin kurssia, sillä niille suosittelen vilpittömästi hakeutumaan suoraan! Tämä ei ole mikään maksettu mainos myöskään, vaan aidosti omasta halustani haluan jakaa hyviä juttuja eteenpäin. Se on minun tapani ollut aina ja niin tulen toimimaan jatkossakin. Pyyteetön auttaminen on muuten ihan parasta. Suosittelen kaikille! Käyn siis läpi postauksessani hyviä vinkkejä ja keinoja joita olen haalinut eri puolilta ja joita olen itse myös testannut. Verkkokurssit ovat todella kätevä tapa oppia uusia asioita ja syventää osaamista, joten vahva suositus niillekin!

Hyviä tehtäviä oman osaamisen tunnistamiseksi

Kun ongelmanasi on tunnistaa ja sanoittaa osaamistasi, niin lähde miettimään aiempia työtehtäviäsi, projekteja, harrastuksiasi tai mitä tahansa, missä olet ollut mukana. Listaa sitten ylös asioita, mitä kyseisessä tilanteessa tai roolissa olet tehnyt ja mitä niistä oppinut. Helppoa! Tee jokaisesta roolistasi/työtehtävästäsi oma lista ja pidä huoli, että lopulta yhdistettyäsi kaikki oppimasi asiat, saat aikaan vähintään 50 eri asiaa. Näin sinulla on hyvä ja konkreettinen pohja, mistä lähteä hahmottamaan esimerkiksi työtehtäviä, mihin voisit soveltua osaamisesi pohjalta. Itse lähdin jalostamaan tätä tehtävää vielä hiukan pidemmälle. Huomasin, että moni tunnistamani asia liittyi vahvasti johonkin suurempaan kokonaisuuteen. Siispä aloin ryhmitellä asioita omiin laatikoihinsa ja nimesin laatikot sisällön mukaan. Moni asia myös toistui eri työtehtävissäni, kuten verkostoituminen, kommunikaatiotaidot, rohkeus, paineensietokyky, asiakaspalvelu, opettaminen/ohjaaminen, myyntityö, somemarkkinointi, sisällöntuotanto, ideointi, riskienhallintataidot, johtaminen, tiimityöskentely, liiketoiminnan kehittäminen. Siitä pystyin näkemään suoraan, mille osa-alueille osaamiseni on keskittynyt vahvimmin. Näihin osaamisalueisiin syvennyin paremmin ja mietin konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joissa nämä taidot ovat tulleet parhaiten esille ja kirjoitin niitä ylös. Siitä kertyi hyvää materiaalia esimerkiksi CV:tä varten.

Toinen hyvä tehtävä on valita kolme tai useampi henkilö, jolta kysyä vahvuuksiasi ja kehityskohtiasi. Tähän voit käyttää apunasi esimerkiksi Joharinikkunaa. Voit myös suoraan kysyä henkilöiltä palautetta! Valitse henkilöt mahdollisimman erilaisista lähtökohdista, eli esimerkiksi perheenjäsen, työkaveri, pomo, asiakas, harrastuskaveri ja ystävä. Itse olen kokeillut Joharinikkunaa, sekä suoraa palautetta.

Kysyin rohkeasti suoraa palautetta osaamisestani ja kehityskohdistani nykyisen työpaikkani pomolta ja kahdelta läheiseltäni, jotka tuntevat minut hyvin. Vastauksissa oli paljon samaa, mutta myös jotain uutta minulle.

Tiivistettynä palaute oli tällainen:

Osaat luovia hyvin eri tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa. Olet hyvä sisällöntuottaja ja toimit luontevasti somessa. Tiimityöskentelytaitosi ovat hyvät. Löydät aina oman paikkasi ryhmässä innostajana ja vakuuttavana puhujana, sekä vinkkien antajana. Analysoit nopeasti asioita monelta kantilta, etkä siten tee paniikkiratkaisuja. Sinun kanssasi on helppo käydä dialogia ja keskittyä asioiden edistämiseen. Uskallat keskustella pintaa syvemmältä kiperistäkin haasteista ja pohjalla on aina halu ratkaista joku ongelma yhteiseksi hyväksi. Olet innovatiivinen, luova, kekseliäs ja tosi yrittäjähenkinen. Sinulla on kehittävä työote ja olet hyvin aikaansaava.

Sitten tuli myös suoraa kehittävää palautetta: Sinun pitäisi oppia tekemään valintoja, eikä yrittää toteuttaa kaikkia ideoitasi samaan aikaan. Multitaskaus on ominaista sinulle. Sinulla on myös vahva halu miellyttää. Olisi tärkeää oppia sanomaan myös ei.

No, kyllähän tämä analyysi minusta osui oikeaan. Se kertoo tietenkin myös sen, että itsetuntemukseni on aika hyvä jo. Yllätyksiä ei tullut. On tärkeää tiedostaa, millaisen mielikuvan itsestään ympärilleen antaa. Onko se sellainen, kuin kuvittelee sen olevan? Siksi on hyvä pyytää palautetta, vaikkei se kovin helppoa aina olekaan.

Erilaiset persoonallisuustestit voivat auttaa oman osaamisesi sanoittamisessa, sekä vahvuuksiesi tunnistamisessa. Listaan tähän muutamia testejä, joita itse olen käyttänyt:

Disc-persoonallisuustesti

16personalities

Vastaamo.fi/persoonallisuus/

Tunnista-itsesi-persoonallisuustesti

Minulle avautui hiljattain verkostoni kautta mahdollisuus osallistua HICCS ORBIT Pehmeän taidon kartoitukseen, josta hyödyin kyllä suuresti. Voin avata tätä vielä lisää myöhemmin blogissa.

Internet on täynnä tietoa oman osaamisen tunnistamisesta ja sanoittamisesta. Myös uravalmentajat tekevät osaamiskartoituksia. Jos huomaat, että ongelmaksi muodostuu lopulta kehtaaminen, niin siihenkin löytyy apua. Hyviä kirjoja aiheesta on muun muassa:

Röyhkeyskoulu, Jenni Janakka
Itsetunto kohdalleen!, Toivakka, S. Maasola, M

Jos kaipaat neuvoja, niin lähestypä minua ensin. Löydät tien luokseni LinkedInin kautta TÄÄLTÄ
tai verkostoitumisvinkkejä jakavan Ig-tilini kautta, joka löytyy nimellä @verkostoitumisvinkit

– Niina

Julkaissut Niina Kandolin

Olen verkostoitumisen puolestapuhuja ja itsensä kehittämisen kannattaja. Vapaus on yksi tärkeimmistä arvoistani, joka ohjaa minua valinnoissani. Haluan auttaa ja kannustaa sinua matkallasi onnellisempaa ja parempaa minuutta, kohti tavoitteitasi.

One thought on “Oma osaaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: