Tarinani

Kirjoitan blogissani työelämään liittyvistä aiheista, mutta myös henkilökohtaisista kokemuksistani, sekä taustastani.

Lapsuuteni

Ollessani lapsi, vanhempamme pyörittivät puuteollisuusyritystä pahimpaan lama-aikaan 90-luvulla. Puutuotteita valmistettiin kotiverstaallamme, jonne pääsi juoksemaan takapihan polkua pitkin nopeasti. Vanhempani tekivät töitä aamusta iltaan, lähes joka ikinen päivä, myös jouluaattona. Me lapset vietimmekin paljon aikaa verstaalla ja rakentelimme omia taideteoksiamme puusta, käyttäen isän avustamana sorvia, kuviosahaa, poraa, vasaraa ja nauloja. Viikonloput olimme usein heidän kanssaan markkinoilla ja messuilla myymässä tuotteita kilpaillen siitä, kuka myy eniten. 

Eräänä päivänä, kun tilaustyöt olivat tuottaneet ylimääräistä rahaa, isä osti meille ensimmäisen hevosen siskoni ponin kaveriksi. Muistan vieläkin sen onnen tunteen, kun Lotta-heppa purettiin hevostrailerista pihaamme. Se oli niin kaunis ja ylväs eläin. Siitä alkoi oma todellinen heppatyttö-vaihe, josta tein itselleni lopulta jopa ammatin. Muutama vuosi myöhemmin hevosluku kasvoi, mutta vanhempieni yritystoiminta päättyi, koska se muuttui kannattamattomaksi ja liian raskaaksi. Näin opin jo lapsena näkemään ja kokemaan yrittäjyyden varjopuolet, mutta myös vapauden ja onnistumisen elämykset.

Lapsuuteni maaseudulla eläinten ja luonnon ympäröimänä sai luovuuden kukoistamaan. Isäni on erittäin innovatiivinen, intohimoinen ja luova persoona, joka antoi tämän elämänmallin myös minulle. Hän opetti arvostamaan luontoa ja nauttimaan elämästä ilman rahallista omaisuutta. Meidän rikkautemme oli metsät ympärillämme, joiden mutkikkaita polkuja pitkin kuljin koulumatkanikin. Saatoimme myös kauniina kesäiltana pakata laukkuumme öljyvärit ja lähteä pellon laitaan maalaamaan kaunista latomaisemaa. Matkalla kuuntelimme luonnon ääniä ja isä opetti tunnistamaan lintuja laulun perusteella. Nämä muistot seuraavat läpi elämäni ja ovat antaneet minulle kyvyn nauttia hetkestä, sekä kaikesta sen ympäröivästä kauneudesta.

Työurani hevosalalla

Hevosista tuli minulle lopulta myös ammatti. Opiskelin alalle ja päädyin työskentelemään useammassakin hevosalanyrityksessä ennen oman perustamista. Hevosalalla sain työskennellä hyvin erilaisissa työyhteisöissä ja välillä haastavissakin olosuhteissa. Laajoja työnkuvia, haastavia pomoja, kivojakin pomoja, ihania työkavereita ja asiakkaita, painetta, stressiä, riskialttiita tilanteita, suuria määriä vastuuta. Ala on kova ja vaati sinnikkyyttä, mutta myös opetti sitä. On aivan eri asia olla harrastaja, kuin työntekijä hevosalalla ja tämä saattaa tulla yllätyksenä monille, jotka lähtevät opiskelemaan esimerkiksi hevostenhoitajaksi.

Omassa ratsastuskoulussani sain luoda palveluja asiakaslähtöisemmin, kuin työskentelemissäni työpaikoissa olin pystynyt ja se toi paljon uutta motivaatiota työhöni. Olin ehtinyt pitämään myös muutaman vuoden taukoa hevosista, toimiessani hetken hoitotyössä ja jäädessäni kotiin lasten syntymisten johdosta. Tauko oli hyvää aikaa miettiä miten itse haluan työtäni tehdä.

Ratsastuskoulussani pyrin toimimaan oikeudenmukaisesti, arvostavasti ja lempeästi ihan jokaista kohtaan. Koin, että minun tehtäväni oli ennen kaikkea auttaa ihmisiä löytämään omat vahvuutensa ja oppia hyväksymään myös epäonnistumiset. Ratsastuksen ja hevostaitojen opetus on mielestäni paljon muutakin kuin teknisiä asioita. Se on paljon kokonaisvaltaisempaa.

Hevonen elää hetkessä ja opettaa sitä myös meille ihmisille. Näitä tärkeitä taitoja, joita hevosten kanssa toiminen on minulle opettanut, tulen hyödyntämään mielelläni kaikissa työtehtävissäni myös jatkossa. Haluan olla tuki ja turva niille, jotka sitä tarvitsevat. Jos päädyn johtotehtäviin, olen valmis näyttämään, miten positiivisella ehdollistamisella, sekä turvallisen ympäristön luomisella on paljon suurempi vaikutus työyhteisöön ja sitä kautta liiketoiminnan menestymiseen, kuin millään muulla. En usko statuspomoiluun, enkä autoritääriseen johtamiseen. En tule enää koskaan olemaan osa sellaista työyhteisöä, jota johdetaan niin. Yksi rajani menee siinä.

Hevosten ja hevosharrastajien kanssa toimiminen opetti siis paljon tärkeitä taitoja. Voisin väittää, että se on yksi parhaista esimieskoulutuksista, mitä koskaan voisin saada. Opin työssäni tarkkailemaan hyvin hienovaraisiakin signaaleja, joita ihmiskeho viestittää sanattomasti. Kun ohjataan useaa ratsukkoa samanaikaisesti maastakäsin, on tärkeää oppia reagoimaan nopeasti kehon viesteihin, jotta pystytään korjaamaan niitä, välttäen tällä jopa vaaratilanteita.

Samaan aikaan minun oli kehityttävä hevosen kehonkielen mestariksi, jotta ymmärsin myös, mitä hevonen, joka ei puhu, viestii meille. Tämän kombinaation hallinta vaatii jo vuosien omistautumista ja opiskelua asian suhteen. Koska asiakkaani olivat hyvin erilaisista lähtökohdista, opin hyväksi tarkkailijaksi ja intuitioni hyödyntäjäksi. Ymmärrys erilaisuutta kohtaan kasvoi myös, sillä jotta voin auttaa muita, on minun osattava asettua autettavan asemaan ymmärtääkseni hänen lähtökohtansa tilanteessa.

Tämä kaikki vaati asialle omistautumista, motivaatiota, loputonta oppimisen halua, paljon aikaa ja myös uhrauksia. Mielelläni hyödynnän oppimaani monipuolisesti myös bisnesmaailmassa. Hevosavusteista johtamisvalmennusta on jonkin verran järjestettykin viime vuosina ja kiinnostukseni sitä kohtaan on suuri. Tarkoitukseni onkin lähteä kehittämään koulutusta tulevaisuudessa, sillä näen tässä paljon mahdollisuuksia.

Intohimona myynti, markkinointi ja ihmiset

Jatko-opinnot tulivat kysymykseen siinä vaiheessa, kun olin työskennellyt hevosten ja ratsastuksen parissa jo yli 15 vuotta ja edellisestä tutkinnostani, josta valmistuin hevosalalle ( Hevostalouden koulutusohjelma, hevosten käyttö matkailussa ) oli useita vuosia. Koin, että haluan haastaa itseäni enemmän myös liiketalouden puolella. Lähdin opiskelemaan ensin yrittäjyyttä ( Yrittäjän ammattitutkinto ) ja sen jälkeen aloitin opinnot kohti liiketalouden tradenomin tutkintoa.

Opiskellessani huomasin, että kutsumukseni myynnin ja markkinoinnin kentälle on hyvin vahva, mutta sydämeni sykkii myös henkilöstöalalle. Hain markkinointitehtäviin Booster Akatemiaan ja sain sieltä projektipäällikkö traineen paikan. Trainee-aikani oli erittäin silmiä avaava ja vahva oppimiskokemus, joka näytti jälleen suuntaa uralleni.

Markkinointityötä olen sen jälkeen tehnyt jo melko monille yrityksille ja hyvin laaja-alaisesti. Minulta löytyy vahvaa näkemyksellisyyttää tämän päivän myyntiä, markkinointia, sekä liiketoiminnan kehittämistä kohtaan. Koen ottaneeni viimeisen kahden vuoden aikana verrattain isoja steppejä kohti asiantuntijuustasoa myynnin ja markkinoinnin suhteen, mutta minua on alkanut kiehtoa yhä enemmän se, miten voisin hyödyntää persoonani, arvoni, ajatusmaailmani, ihmistuntemukseni ja laaja-alaisen työkokemukseni urallani mahdollisimman monipuolisesti.

Itsensä haastaminen on mun juttu

Tämän kevään olen saanut hypätä Startup-maailmaan, työskennellessäni markkinointityössä Coulu Systemsillä, joka kehittää ja myy LeaDo – tuotteita. LeaDo on pedagoginen oppimismenetelmä, joka mullistaa oppimiskokemuksen varhaiskasvatuksesta alkaen. On upeaa saada olla mukana luomassa lapsille parempia edellytyksiä oppimiseen, sekä opettajille opettamiseen ja ennen kaikkea tasa-arvoisesti, yksilöt huomioiden. Tätä työtä tehdään täydellä sydämellä huipputiimin kanssa.

Arvostan isosti sitä, että olen saanut olla osana tätä hienoa ja inspiroivaa porukkaa. Lisäksi sen dynaaminen ympäristö saa minut todella syttymään. Olen itse hyvin aikaansaava ja haluan edistää asioita sen sijaan, että jäisin junnaamaan paikalleen. Kun ympärillä on samanhenkistä porukkaa, niin vauhti on sen mukainen. Olen oppinut valtavasti tämän kevään aikana ja tunnen, että kaikki palaset ovat alkaneet loksahdella paikoilleen. Se tuntuu erittäin hyvältä.

– Niina Kandolin

Julkaissut Niina Kandolin

Olen verkostoitumisen puolestapuhuja ja itsensä kehittämisen kannattaja. Vapaus on yksi tärkeimmistä arvoistani, joka ohjaa minua valinnoissani. Haluan auttaa ja kannustaa sinua matkallasi onnellisempaa ja parempaa minuutta, kohti tavoitteitasi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: