Uupuminen opetti

Rajojen etsiminen ja löytäminen

Jokin vuosi sitten elämäni oli kovin erilaista kuin nyt. Sen kuormittuvuus saikin minut lopulta palamaan loppuun. Pienet lapset, suuri perhe, kaksi työtä ja opiskelut päälle. Siinäpä melkoinen kokonaisuus hallittavaksi ja suoritettavaksi. Tein pahimmillaan samaan aikaan työtä toimistosihteerinä järjestössä, pyöritin ratsastuskouluani, seitsenhenkisen uusperheemme arkea ja opiskelin ammattikorkeakoulussa. Päivät täyttyivät tehokkaasti työnteolla, opiskelulla ja lastenhoidolla. Vapaa-aikaa ei juuri jäänyt ja välillä nukkuminenkin oli vaikeaa. Pienet lapset heräilevät tietenkin öisin ja katkonaiset yöt ottavat veronsa.

Meidän tilallamme oli hevosten lisäksi kanoja, kissoja, pupuja, lampaita sekä kesäaikaan kahvilatoiminnan lisäksi ratsastusleirejä. Oli suuret hevoslaitumet aidanrakentamisineen, kasvihuone, kasvimaa ja jättimäinen piha. Meillä oli aina kova vilinä, eikä työpäivät tuntuneet päättyvän koskaan.

Iltaisin kun lapset olivat nukkumassa, niin minä jatkoin usein opiskelutehtävien parissa. Lomista oli turha haaveilla tässä elämäntilanteessa. Jos joskus jonnekin lähdin, niin ohjasin tilan toimintaa sieltäkin etänä. Tein itsestäni korvaamattoman, joka on yksi niistä pahoista virheistä, mihin yrittäjät usein sortuvat. Toinen selkeä virheeni oli se, etten osannut sanoa milloinkaan ei. Otin kaikki työt vastaan, mitä oli tarjolla.

Elin unelmaani, mutta toteutin myös liikaa samalla kertaa. Tietäähän sen, mihin se johtaa. Siinä elämänvaiheessa tuli kuitenkin myös hetki, jolloin oli pakko lopulta pysähtyä ja myöntää ennen kaikkea itselle, että tässä on menty vähän liian lujaa viime vuodet. 

Kroppani alkoi oireilla. Selkäni petti kesken vilkkaimman ratsastusleiriviikon ja diagnoosi oli välilevynpullistumat kahden lannenikaman välissä. Tästä johtuen oikea jalkani lopulta puutui myös ja sitä kesti 3 kuukautta. Liikuin kainalosauvoilla, enkä voinut istua ollenkaan. Nukkuminen kipujen kanssa tapahtui 3 tunnin erissä, joiden välissä oli pakko nousta kävelemään. Kävely auttoi onneksi aina. Nuorin lapsistani oli silloin yksivuotias, joten voitte kuvitella millaista elämä oli. En voinut nostaa häntä edes syliin, kun hän sitä kaipasi.

Kuntoutus ja elämän järjesteleminen uudestaan

Sain selän fyssarin avustuksella kuitenkin pikkuhiljaa kuntoon ja elämä jatkui vanhaan tapaan, kunnes selkäni petti uudelleen vuoden päästä. En ollut hidastanut tahtian, vaikka keho yritti huutaa minulle, etten voisi jatkaa enää näin. Kuntoutin selkäni jälleen kerran jumppaillen hyväksi, ilman leikkausta. Palattuani siitä arkirytmiini, oli taas ongelmia luvassa ja sain jonkin asteisen paniikkikohtauksen matkallani töihin. Luulin oikeasti kuolevani siihen paikkaan. Tämä oli vasta se hetki, kun tajusin, että nyt pitää todellakin pysähtyä.

Elämä oli pistettävä kokonaan uusiksi. Minun oli ajateltava ensimmäistä kertaa omaa hyvinvointiani ja tehtävä suuria ratkaisuja, jotta saisin itseni kuntoon. Päädyimme lopulta mieheni kanssa myös avioeroon, jonka johdosta muutin kolmen lapseni kanssa omaan kotiin ja luonnollisesti myös ratsastuskoulutoiminta muine oheistoimintoineen päättyi tähän.

Yritystoiminnan lopettamista olin ehtinyt jo pari vuotta suunnitella, joten ajatustyö sen suhteen oli valmis. Hevoset, sekä ihanat asiakkaani ohjasin hellästi ystäväni huomaan syksyn aikana. Hän aloitti kuin tilauksesta ratsastuskouluyrittäjänä samalla paikkakunnalla minun lopettaessa. Se aika oli rankkaa todella, sillä monista asiakkaistani oli vuosien saatossa tullut minulle tärkeitä ja osasta jopa ystäviä. Olin kuitenkin onnekas, että minulla oli tarjota heille hyvä harrastuspaikka pätevän ohjaajan luona ja vielä osittain tuttujen hevostenkin kanssa. 

Loputon väsymys

Nukuin ensimmäisen syksyn lähes läpi, yrittäen vain selviytyä pakollisista arjen toiminnoista. Olin niin loputtoman väsynyt, eikä nukkumiselle meinannut tulla loppua. Onnistuin kuitenkin hoitamaan sihteerin työni ja suorittamaan joitakin tradenomin opintojani, jotka olin aloittanut täysiaikaisesti samana syksynä. Työsopimukseni päättyessä toimistotyöstä, jatkoin opiskelua aktiivisemmin ja lopulta sain kurottua itseni taas kiinni aikatauluun niiden osalta.

Seuraavan kesän sain pitkästä aikaa matkustella ja lomailla. Sen jälkeen tunsin palautuvani pikkuhiljaa omaksi itsekseni ja toisen syksyn opiskelut aloitin jo aivan uudella motivaatiolla. Tuntuu edelleen oudolta, kun on yhtäkkiä aikaa lukea, katsoa telkkaria ja viettää aikaa ystävien kanssa. Olen ollut myös onnekas, että olen saanut kaikesta työmäärästä huolimatta viettää paljon aikaa lasteni kanssa, heidän ollessaan pieniä. En koe, että olisin jäänyt mistään paitsi ja osaan myös iloita menneestä ajasta. Tämä on yksi yrittäjyyden etuja, kun on voinut työskennellä kotoa käsin.

Hyvinvointini on ykkösasia

Burnout opetti arvostamaan omaa terveyttä ja hyvinvointia. Olen oppinut myös itsestäni valtavasti uutta sen myötä. Tärkeintä on ollut oppia kuuntelemaan kehon ja mielen viestejä. Olen taitava lukemaan muiden ihmisten kehonkieltä, johtuen osittain työurastani ratsastuksen parissa. Silti olen ollut sokea omalle kehonviestinnälleni, joka on niin viisas. Se tekee kaikkensa, että ymmärtäisimme ja turvautuu pakon edessä myös äärimmäisiin keinoihin.

Elämäni on edelleen hektistä ja olen aktiivisesti mukana monissa jutuissa, mutta se on tärkeä osa persoonaani. Ollakseni onnellinen on minun saatava ideoida ja luoda uutta. Minulla on kuitenkin nyt viisautta ja keinoja, jotka auttavat pitämään elämän balanssissa. Selkäni toimii yhtenä tärkeänä mittarina. Se kertoo heti, jos tarvitsen enemmän liikuntaa tai lepoa. Mieleni viestii minulle myös uupumisesta ja silloin annan itseni levätä. Minua ei hävetä nukkua välillä pitkään ja pitkät yöunet ovat oikeuteni.

Uusi aika

Olen taas se energinen, idearikas ja iloinen minä, mutta samaan aikaan ihan eri ihminen monelta osin, kuin aiemmin. Burnout oli ennen kaikkea tärkeä kokemus. Se pakotti pysähtymään, eikä mikään muu olisi minun kohdallani siihen niin tehokkaasti pystynyt. Pysähtymisen ansiosta minulla oli aikaa ajatella ja tutustua taas itseeni. Olin laiminlyönyt itseni monella tapaa jo vuosien ajan, joten lepohetki oli todellakin välttämätön.

Nyt minulla on kirkas kuva mielessäni, mitä kohti suunnata. Tiedän rajani ja kunnioitan niitä. Lisäksi minulla on erittäin tärkeitä kokemuksia repussani, joista koen pystyväni ammentamaan nyt vaikka mihin. Olen saanut jälleen kokea haasteen, josta olen kuitenkin selviytynyt. Uupuminen opetti minut luottamaan myös vahvemmin intuitiooni. Jos intuitioni viestii minulle, niin kuuntelen. Se on erittäin tärkeä työkalu ihmisten kohtaamisissa myös.

Näistä oireista tunnistat burnoutin

Burnout on salakavala, eikä sen tilanteen etenemistä vakavalle tasolle kannata jäädä odottelemaan. Mahdollisimman varhainen puuttuminen siihen on tärkeää. Listasin alle muutamia oireita, jotka voivat viitata työuupumukseen.

  • Töihin meno ahdistaa
  • Lisääntyneet muistiongelmat
  • Virheiden lisääntyminen työtehtävissä
  • Jatkuva kiireen tunne, etkä koe ehtiväsi suorittamaan asioita kunnolla loppuun.
  • Erilaiset uniongelmat
  • Alakuloinen mieliala ja negatiiviset ajatukset yleisiä

Kun huomaat kuormittuvasi normaalia enemmän jo arjen toiminnoista, niin ota asia puheeksi hyvin matalalla kynnyksellä esimerkiksi esihenkilösi kanssa. Kun burnout pääsee etenemään vakavalle tasolle, voi se johtaa muun muassa pitkään sairaslomaan. Siksi on hyvin tärkeää puuttua tilanteeseen mahdollisimman varhain.

– Niina Kandolin

Julkaissut Niina Kandolin

Olen verkostoitumisen puolestapuhuja ja itsensä kehittämisen kannattaja. Vapaus on yksi tärkeimmistä arvoistani, joka ohjaa minua valinnoissani. Haluan auttaa ja kannustaa sinua matkallasi onnellisempaa ja parempaa minuutta, kohti tavoitteitasi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: